23 Mart 2009

İç Bakla Salatası

İç baklaları kabuğunu çıkardıktan sonra tuzlu suda haşlayın. Bir kaseye alın, doğranmış maydonoz ve piyazlık doğranmış soğan ekleyin. Zeytinyağı ve limon suyu koyun.Miktar vermiyorum özel bir oranı yok çünkü. İlk kez dereotu olmaksızın bakla yedim ama çok beğendim. Bence dereotu taze soğan ve maydonozla da yapılabilir.

16 Mart 2009

Tahinli gözleme


Hafta sonu kardeşim kahvaltıda bizde olunca ben de değişik birşeyler ikram etmek istedim. Hazır yufkadan yapılan yine pratik bir tarif.Katmeri çağrıştırıyor. Yufkaları 4e bölerek yaptım. Bir yufkayı dörde böldükten sonra iki kenarını yanlarından ortada birleştirecek şekilde katlayın. Ben tahini göz kararı koydum herhalde iki kaşık yeterli olur. Yufkaya tahini sürüp şeker serpin. Tekrar katlayın . Kızgın teflon tavada her iki tarafı kızarana kadar pişirin.Tavaya ilk parça gözlemenizi koyarken çok az yağ gezdirin diğerleri için pek gerekmiyor. Tavadan aldıktan sonra margarin veya tereğağıyla yağlayın.
Bu tarifi 40. hafta porselen demlik çay saati için http://missgibi.blogcu.com/ arkadaşıma gönderiyorum.

Kaşarlı kekikli domatesler


Bu çook pratik tarif "yemek cini"nden. Domatesleri bir tavaya alın çok azıcık su ve tuz ekleyin. Pişince üzerine kekik serpip kaşar rendeleyin ve ocağı söndürüp kapağını kapatıp kaşarlar eriyene kadar bekleyin. Kaşarlar eriyince servise hazır.

Pudingli Kabak Tatlısı


Tarif Dr. Oetker'den

1 kg bal kabağı

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı su

10 adet pötibör bisküvi

1 paket vanilyalı puding

3.5 bardak süt

Bir tencereye doğranmış kabakları şekeri ve suyu koyun, kabaklar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Ben yarım kilogram kabak kullandım ve şeker miktarını azaltmadım hatta tat çok tatlı sevenler belki çok az daha şeker ilave edilebilir. Kabaklar pişince çatalla ezip ufaladığınız bisküvilerle karıştırın(ben bisküvi koymadım) Ayrı bir tencerede vanilyalı pudinginizi 3.5 bardak sütle pişirin. Servis kase/kuplarına bir sıra balkabaklı karışım bir sıra puding olacak şekilde yerleştirin. Benim pudingim henüz çözemediğim bir sebepten cıvık olduğu için sıra sıra görünmedi karıştı ancak lezzeti çok güzeldi. Üzerine tarçın dökerek yedim siz damak zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

13 Mart 2009

Tencerede Fincan Keki


Tarifi "tarif defteri"nden aldım. Çok ilginç geldiği için hemen denedim.Biraz yumuşak ve ıslak keki andırıyor. Bir daha ki sefere kakaolu yapmayı düşünüyorum o zaman browniye benzeyeceğini düşünüyorum. Bu sabah ev halkı dışında birine denetme imkanım oldu ve hemen tarifini istedi. Böylece beğenildiğini duymak içime sinmesini sağladı.


1tane yumurtayı çırptıktan sonra 1,5 çay bardağı kadar tozşeker ilave edip tekrar çırpıyoruz. 1 çay bardağı süt ,yarım çay bardağı sıvıyağ ilave ediyoruz çırpıyoruz. Yarım paket kabartma tozu , vanilya , portakal kabuğu rendesi çok az çikolata parçacıkları veya damla çikolata , pandispanyadan biraz daha koyu olacak miktarda un (maalesef göz kararı)koyup karıştırıyoruz. 5 tane neskafe fincanını yağlıyoruz malzemeyi fincanların yarısına gelecek şekilde dolduruyoruz. (orjinal tarifte 6 adet fincan diyordu ama benim fincanlarım mı büyüktü bilemiyroum 5 adet çıktı.)geniş bir tencereye fincanların yarısına gelecek şekilde kaynar su dolduruyoruz, tencereye fincanları koyuyoruz üzerine küçük bir havlu örtüyoruz buharlaşıp su damlaları keke damlamasın diye tencerenin kapağını kapatıyoruz. Ocağın altı önce açılıp iyice kaynayınca ocağın altı kısılacak kapağı hiç açmadan kısık ateşte yarım saat pişiriyoruz.(Ben yarım saatten biraz fazla pişirdim 40 dakika kadar olabilir) Ocağın altını kapatıp kapağı açmadan 15-20 dakika bekliyoruz ve fincanlardan çıkarıyoruz,isterseniz krema veya soslarla süsleyebilirsiniz. Ben içine çikolata parçaları koymak yerine hamuru fincanlara bölüştürdükten sonra ortalarına birer parça içi bütün antep fıstıklı olan çikolatalardan koydum. Bir de bazı fincanlardan çok rahat çıkarken bazı fincanların dibinde kek kırıntıları kaldı. Görüntüsünü bozacak miktarlarda olmadığı için üstünde durmadım ama sanırım fincanları iyice yağlamakla alakalı.
Not: Dekorda kullandığım yaprağı oğlum, okulda arkadaşının doğum günü pastasından arta kalınca alıp benim için saklayıp eve getirmiş. hoşuma gittiği için o da resimde yer alsın istedim.

Brokoli Geçidi (bir taşla iki kuş)


300 gr kadar aldığım(bütün olarak değil çiçek çiçek satılıyordu) brokoliden bir salata yaptım bir de brokoli çorbası denedim. Salata için 1 tatlı kaşığı krem peynir, 2 tatlı kaşığı mayonez , 3 tatlı kaşığı yoğurt ve de brokolilerin yarısını kullandım. 3-4 çiçek brokoliye denk gelir her halde.Peynir, mayonez ve yoğurdu iyice karıştırdım ve tuzlu suda haşaldığım brokolileri ekledim. Bundan sonra brokoli deyince bu salata aklıma gelecek herhalde. Çünkü çok hafif ve lezzetliydi.



Çorba için;
1 kaşık tereyağı/margarin
1/2 bardak süt
1 bardağa yakın krema
2.5 bardak su
brokoli


Unu yağla kavurun ancak pembeleşmesin.Sonra azar azar suyu ekleyin ki topaklaşmasın. Krema ve sütü ekleyin. brokolileri de ekleyin Ben haşlayıp ekledim ama bazı tariflerde çiğden konuyor ve brokoli pişinceye kadar kaynatılıyor. 5 dakika kadar kaynatıp blendırdan geçirin tuz ve karabiberini atın ve bir kaç dakika daha kaynatın.Bence bol karabiber yakışıyor.

11 Mart 2009

Mısırlı Pilav


Kavurarak yapmak istiyorsanız 1 bardak pirince 2 bardak su, ıslatarak pilav yapmak istiyorsanız 1 bardak pirince 1.5 bardak su


Kavurarak yapacaksanız pirincinizi bolca yıkayıp süzün. Bir tavaya ben bir tepeleme yemek kaşığı yağ koydum, siz kendi damak tadınıza göre sıvıyağ ya da margarin kullanıp miktarını da ayarlayabilirsiniz. Yağda mısırları biraz çevirdikten sonra pirinçleri ekleyin ve pirinçlerin rengi şeffaflaşana kadar kavurun. 2 bardak kaynamış suyu ekleyin tuzunu atın, tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.Pişme aşamasında pilavınızı karıştırmayın ki pirinçler kırılmasın ve lapalaşmasın.Pilavınız piştikten sonra demlenmesi için 5-10 dakika bekleyin ve servis yapın.

Islatarak pilav yapmak için pirinçlerinizi 1-2 saat kadar ılık suda bekletmeniz gerekiyor. Daha sonra yağı tencereye koyun mısırları ekleyin, 1.5 bardak sıcak suyunuzu ve pirinçleri koyun.Tuzunu atıp, karıştırın, bundan sonraki aşamalar diğeriyle aynı.

10 Mart 2009

Kızarmış tavuk ve fıstıklı makarna


Normal tavuk göğsünden biraz daha ince ve küçük parçalar halinde satılan ince göğüslerden yapılıyor ancak normal göğüs alıp ince ince de doğrayabilirsiniz. Zeytinyağı, karabiber, kırmızı biber, yeni bahar ve kekik karışımına batırıp ovalayın, tavaya koyun. Çok az, yarım çay bardağı kadar su gezdirin, kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Suyunu çekince çevirerek iki tarafını da kızartın.

Makarna için 250 gram (1 paket) renkli makarna, 20 gr (yarım paket kadar dolmalık fıstık) 50 gr kadar dil peyniri (isteğe göre miktar artırılabilir ya da kaşar veya tulum da kullanılabilir) küçük bir kase dövülmüş ceviz (bir avuç dövülmemiş cevize denk geliyor)

Makarnayı haşlıyoruz. 2 kaşık tereyağ 1 kaşık zeytinyağda fıstıkları biraz kavuruyoruz makarnaları da ekleyip yağlıyoruz. üzerini peynir ve cevizle süslüyoruz. böylelikle Görüntüsü oldukça hoş bir makarna elde etmiş oluyoruz. Afiyet olsun.

6 Mart 2009

Meyveli Tavuk Göğsü


Bu güzel tarif de yine kardeşimden

100 gr margarin
1 lt süt
1,5 bardak şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
ananas, kivi vs. muz ve vişne de oluyor ama vişnenin suyu aktığı için boyuyor arasına koymak lazım.
Margarini eritip unu biraz kavurun ancak kahverengileşmesin. Sütü azar azar ekleyin,pişerken el blendırı yardımıyla ezerseniz daha iyi yada kuvvetlice karıştırarak pişirin. Ezmeyince iyi pişmeyebiliyor. Muhallebi kıvamında pişirin (unsu kokusu gidene kadar 10-15 dakika kadar) Pişince şekerle vanilyayı ekleyip çırpın. Üzerini istediğniz meyveyle süsleyin. Meyveleri servis yapacağınız zamana yakın koyarsanız kararmasını önlersiniz.

Peri Kızı Pastası


Ben tarifi kız kardeşimden aldım( o da Ümit Ustadan)
(Resim cep telefonuyla çekildiği için pek net değil)

4 yumurta
2 su bardağı şeker
4 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
250 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin
1 adet limon
kakao (2 kaşık )

Orjinal tarifte kakao hariç hepsini karıştırın diyormuş. Ama kardeşim yumurtayla şekeri çırpıp normal kek gibi yapmanızı öneriyor. Karışımın yarısını yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına döktükten sonra geri kalan karışıma kakaoyu da ekleyip kalıba dökün. 170 derecede 35-40 dakika pişirin

4 Mart 2009

Yine kereviz salatası


Kereviz pek çok insanın ürkerek yaklaştığı bir sebze olsa da ben çiğ halini bile salatalarda zevkle tüketiyorum. Çoğu zaman pazara uğrama şansım olmamasına rağmen bu pazartesi semt pazarın gidebildim ve sebzelerin arasında yine gözüm döndü. Aldığım kerevizleri hemen salata yaptım. Rendelediğim bir adet kerevize zeytinyağı , limon suyu, tuz, biraz maydonoz ve biberli zeytinleri dilimleyip ekledim. Arzu ederseniz rendelenmiş havuç da ekleyebilirsiniz. Kerevizi yoğun bir salata olduğu için kerevizin keskin aromasını oldukça alıyorsunuz ama kerevizden hoşlanıyorsanız bu salatayı da seveceğinizden eminim.

Hibeş


Antalya'ya özgü olduğunu bildiğim hibeşi çay saatlerinizde ikram edebileceğiniz gibi kahvaltılık olarak da deneyebilirsiniz. Hibeş yapmak için tahin, limon suyu, kimyon ve toz kırmızı bibere ihtiyacımız var.

1/2 çay bardağı tahin

Yarım limonun suyu

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Birazcık tuz

Tahinimizi bir kaseye alıyoruz. Limon suyunu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Limon suyuyla birleşince tahin oldukça katılaşıyor. Onu normal kıvama getirebilmek için azar azar su ilave ediyoruz. Su için net bir ölçü verememekle birlikte bu ölçüler için 1/4 çay bardağı kadar su kullandığımı söyleyebilirim. Baharatlarımızı ve tuzu ekliyoruz. Damak tadınıza göre miktarını artırıp azaltabilirsiniz ama asıl tadını kimyon veriyor. Ekmek dilimlerinin ya da tost ekmeklerinin üzerine sürüp servis yapıyoruz.

Altın sarısı patates püresi


Deneme boyu olarak iki orta boy patatesi haşladım. Yarım çay bardağı süt ve bir yemek kaşığı kadar eritip koyduğum tereyağı ile iyice püre haline getirdim. Çatalla da ezebilirsiniz ama blendırdan geçirirseniz daha iyi olur. Cıvıkca bir püre seviyorsanız süt oranını artırabilirsiniz.Daha sonra 1 tatlı kaşığı hardal ve yarım çay kaşığı köri ekleyip iyice karıştırdım.Böylelikle biraz aromatik bir püre elde etmiş oldum.

Üzerini süslemek için de bir tavada biraz kavurduğum susamları serpiştirdim.