14 Şubat 2013

Hayatınız Hep Sevdiklerinizle Birlikte Geçsin ve Kek Tariflerine Devam

Öncelikle güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle yazıma başlamak istiyorum. Hayatınız boyunca sevdiğiniz istediğiniz her kişi, şey, yer size yakın istemedikleriniz sizden uzak olsun.
Şubat Ayını kek ayı mı ilan etsem acaba, yine yeni yeniden bir kek...
Kekimiz fındıklı, cevizli ve kakaolu
Bir bardak süt
3/4 bardak sıvıyağ
2 bardak+ 2 kaşık un
3 yumurta
1/2 çay bardağı fındık
1/2 çay bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1 kaşık kakao

Keklere ilişkin genel bir kaç püf noktası: Yumurta ve hatta süt oda sıcaklığında olacak. Sıvılar önce çırpılacak, un elenecek ve kabartma tozu una eklenecek.
Şimdi tarifimize geçelim. Yumurtayla şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. Sütü ekleyin karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı  ekleyin karıştırın. En son ceviz ve fındığı ekleyin. Karıştırma kabınızın içinde az miktar bir kek hamuru ayırdıktan sonra kalanını yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökün. Ben dikdörtgen kalıp kullandım. Kapta bıraktığım hamura kakao ekledim. Kalıba döktüğüm hamurun sadece ortasına bir kaşık yardımıyla boylu boyunca döktüm. Böylece piştiğinde belli bir yerinde kakao yoğunluğu olan kek elde etmiş oldum. 175 derecede 35 dakika pişirin.

13 Şubat 2013

Patlıcan Reçeli

Patlıcan reçeli alıştığımız kahvaltılık reçellerden biraz farklı, şekerleme gibi tatlı gibi. Eskiden kabul günlerinde turunç ya da patlıcan reçeli ikram edilirdi. Bu reçeli yapabileceğiniz zaman ekim sonu kasım ayının başları. Tarla patlıcanları sökülürken dalında büyümemiş küçük kalmış patlıcanları alacaksınız.
Küçük patlıcanlar
Patlıcan  miktarınıza göre şeker
Sönmemiş kireç
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
10 adet karanfil


 40-50 adet patlıcana 1 kg şeker ile yapılıyor. Patlıcanları yıkayıp, kabuklarını soyun.  İnşaat malzemeleri satılan yerlerden sönmemiş kireç temin edip kireçte/ suyunda bir gece bekletin.Kireçten çıkardığınız patlıcanları iyice yıkayıp haşlayın ve suyunu dökün. Sonra şekerle birlikte kıvamını buluncaya kadar kaynatın. Ocaktan indireceğinize yakın karanfil ve gıda boyasını ekleyin. Reçelimiz hazır. Afiyet olsun.

6 Şubat 2013

Çikolatalı Kek

Herkese günaydın, şubat ayı kek tariflerimize devam. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım değil mi. Hem hazır tatilken, çocuklarımız evdeyken onlarla birlikte bir şeyler yapıp keyif yapma fırsatı. Hem gönüllerine hem midelerine hitap edecek yumuşacık sünger kek kıvamında bir kek.
2.5 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
Bir paket (80 gr) bitter çikolata
yarım su bardağı şeker
3 yumurta
1 çay bardağı un
yarım paket kabartma tozu
Tereyağını oda ısısında yumuşayıncaya kadar bekletin. Çikolatayı benmari usulü ısıtın. Tereyağı yumurta ve şekeri çırpın. Un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpın en son eritilmiş çikolatayı ekleyip karıştırın. Yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökün. İsterseniz kalıbınıza yağlı kağıt da serebilirsiniz. 170 derecede pişirin.

5 Şubat 2013

Limonlu Kek

3 yumurta
1,5 bardak şeker
2,5 bardak un
1 bardak süt
3/4 bardak sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limonun kabuğu
Ymurta ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın. Süt ve yağı ekleyip tekrar çırpın. Limon kabuğu hariç diğer malzemeleri ekleyip tekrar çırpın. Rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın (mikserle çırpmadım bu aşamada) 175 derecede 45 dakika kadar pişir. Üzerine susam da dökülebilir. Hafif limon aromalı bir kek bu istenirse limon kabuğu yerine portakal kabuğu da kullanılabilir.