5 Kasım 2009

Fırında tavuk pirzola ve patates ezmesi


Tavuk pirzolayı marketlerde bulabilirsiniz. Ben, pul biber, karabiber ve biberiye ile tatlandırdım. Siz arzu ettiğiniz şekilde baharatlandırabilirsiniz. Üzerinden çok azıcık sıvıyağ gezdirip biraz da tuz ekledikten sonra yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine yerleştirdim ve 220 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirdim. Benim vaktim azdı o yüzden hemen fırına verdim ama baharatlayıp yağladıktan sonra bir saat kadar bekletirseniz daha lezzetli olur. Ayrıca fırında pişirme imkanınız yoksa teflon tavada kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde de pişirebilirsiniz. Böyle de suyunu salıp çektikten sonra her iki tarafını da kızartıyorum aynı sonucu elde ediyorum.

Patates ezmesi (kavurması ya da püresi de diyebilirsiniz) aslında pek çoğumuzun bildiği bir tarif ama yemek yapmaya yeni başlayanlar için yer vermek istedim. Hem yemek hem da hafta sonu kahvaltılarında yapabileceğiniz bir tarif. Ben 5 adet orta boy patatesi haşladım. Vaktiniz kıstlıysa düdüklü tencerede ya da kabuklarını soyup doğrayıp haşlayabilirsiniz. Haşladıktan sonra kabuklarını soyup bir çatal yardımıyla ezdim. Bir tavada biraz sıvıyağla bir orta boy soğanı biraz kavurduktan sonra tereyağ ekledim. Tereyağı baştan eklemememin sebebi yağın çabuk yanması. soğanlar iyice yumuşadıktan sonra patatesleri ekledim, birazcık daha kavurdum. Patateslerimiz servise hazır. Ben yanındaki tavuğa baharat koyduğum için patatese koymadım ama özellikle karabiber ve pul biber çok yakışıyor. Ayrıca salçalı isterseniz soğanlar kavrulduktan sonra salça ekleyip salça kokusu çıkınca patatesleri ekleyerek de yapabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, tavuk pirzolayı ben de çok severim.. Ben de az domates salçasına kekik ve karabiber ekler, tavukları bu sosa bulayıp teflonda kısık ateşte pişiririm. Belki bu şekilde de denemek istersiniz..

    YanıtlaSil