6 Kasım 2009

Katmer Poğaça


1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine sarısı dışına)
1 paket instant maya
2 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (normal boy bir su bardağı ile 4 bardak kadar koydum)
Arasına 75 gr tereyağı
İçine koymak için peynir (arzu ederseniz maydanoz, pul biber ekleyebilirsiniz)

Ben tarifin orjinalini "tarif defteri "adlı siteden aldım çok azıcık değişiklikle uyguladım. Orada tarif yaş maya ile veriliyordu. Yaş maya ile yaparsanız 20 gr yaş mayayı ılık suda eritin. Ben instan maya ile yaptığım içine mayayı una karıştırdım. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve unla hamur yapın. 8 parçaya ayırın. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. Ben her parçaya 1-2 kaşık sürdüm.Hamurları üst üste dizin. en üstüne yağ sürmeyin. Hamurları 60-70 cm çapına gelene kadar büyütün. Ben hamur açmayı bilmeme rağmen çok rahat açtım. Lastik gibi uzayıp giden bir hamur. Açma kısmından hiç gözünüz korkmasın. (tarifte yazmıyordu ama genel hamur açma tekniğinde hamurun üzerine un serpilerk açıldığı için ben d öyle yaptım aksi takdirde hamur yapışır)Ben ilk tabak büyüklüğüne getirme aşamasında merdane, daha sonrakinde oklava kullandım. Tarifte sigara böreği gibi saracak şekilde 8 parçaya bölün diyordu ama öyle çok büyük olduğu için ben 12 parçaya böldüm hatta 16ya bile bölünebilir. İç harcını yerleştirin, sigara böreği gibi sarın. 30-40 dakika tepside mayalandırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırında pişirin. Her fırının ölçüsü farklı olduğu içn derece ve süre vermek istemiyorum ama 180-200 derecede 20-25 dakika uygun olur herhalde.

4 yorum:

  1. Bu tarifi görüp duruyordum ben de ama çok istememe rağmen yapmayı hiç denemedim. Sanırım hamuru açmak kısmı biraz gözümü korkutuyor:).
    Kolay açılan bir hamur olduğunu söylemişsin ya, biraz cesaret geldi bana şimdi. Denemek lazım mutlaka.
    Ellerine sağlık canım:).
    Sevgiler.
    aslı

    YanıtlaSil
  2. merhabalar,ellerinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Aslı,
    Dediğim gibi hamur açmayı pek bilmiyorum, ev baklavası böreği gibi denemelerim olmamasına rağmen yaptım ve başarılı oldu.Lezzeti de güzel, denemelisin bence de.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Esra, Ankara'dan sevgi ve selamlar

    YanıtlaSil