4 Kasım 2009

sütlaç


Sütlaç oğlumun ve eşimin en çok sevdiği tatlılardan biridir. Sözcük olarak kökeni sütlü aş olan bu tatlı Osmanlı Mutfağında da kendine yer bulmuş. Gelelim tarifimize...

1 litre süt

2 çay bardağı pirinç

1 su bardağı toz şeker

1 tepeleme kaşık pirinç unu(veya nişasta- mısır nişastası)

Arzuya göre vanilya/portakal veya limon kabuğu rendesi

Pirinçleri üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Ben sütlaç için ayrıca pirinç almıyorum evde ne varsa onu kullanıyorum ama en iyi sütlacın kırık pirinçle olduğu söyleniyor.İyice pişmeyecek, biraz diri kalacak şekilde haşladığımız pirincimizi ve sütümüzü bir tencereye alıp, şekeri de ekleyin. Pirinçler iyice yumuşayınca biraz suyla ezdiğiniz pirinç ununu sütlaca ilave edin, bir taşım daha kaynatın( bir kaç dakika) ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Vanilya ve portakal kabuğu ekleyecekseniz ocaktan almadan hemen önce ekleyin. Sütlü tatlılara en çok yakışan baharat tarçın bana göre ama tarçın sevmiyorsanız üzerini fındık parçaları ya da antep fıstığı ile de süsleyerek servis yapabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Sütlacı sevmeyen var mı acaba? Ben bayılırım:). Ellerine sağlık canım, çok güzel görünüyor.
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Biz Ankaralı blogcular belki bir gün biraraya gelirsek ikram etme fırsatı da bulmuş olurum :)

    YanıtlaSil
  3. Benimde çocukluğumun tadı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil